Malta

Malta är egentligen inte bara en ö. Huvudön är Malta och här finns också bland annat öarna Gozo och den mycket lilla ön Comino. På Malta ligger staden Valletta och den gamla staden i Valetta är mycket trevlig att besöka. Här finns mycket vackert att titta på och det bästa är att ta sig fram till fots. Valletta ligger på en hög bergås som skjuter ut i Medelhavet. På bägge sidor om åsen ligger två stora hamnar. Dessa heter Marsamxett och Grand Harbour.

Valletta och ön Malta har haft många härskare under åren. Det finns nästan inget land kring medelhavet som inte under någon period har regerat över denna fantastiska ö. Här har Greker, Fransmän, Britter, Romare och Spanjorer varit härskare och det har gett avtryck på många ställen över ön. Valletta grundades redan på 1500-talet av Johanniterorden och även engelsmän har byggt många minnesmärken i Maltas huvudstad. Tyvärr skadades staden svårt under andra världskriget.

Men Malta är inte bara huvudstaden Valletta. Ön är fantastisk att upptäcka. Naturen är förhållandevis karg och här finns inte många träd eller annan vegetation. Men här har anlagts en mängd parker och grönområden och efter bergssluttningarna har terrasser med odlingar anlagts. Det är trevligt att resa runt på ön och upptäcka alla små byar och härliga vikar att bada i.